preload preload preload preload

Reportaža z evropskega prvenstva C skupine v curlingu v Erzurumu

Slovenska curling reprezentanca, ponovno ekipa Modeli iz jeseniškega curling kluba, se je udeležila Evropskega prvenstva skupine C v curlingu, ki je potekalo v Erzurumu – Turčiji, med 5. in 10. oktobrom 2012.Tokrat so bile priprave speljane malo drugače. V začetku septembra smo Modeli odšli na dvodnevni trening v Kitzbuhel, tik pred EP, pa še za 4 dni v Bratislavo, kjer smo pilili tehniko in odigrali par tekem s tamkajšnjimi ekipami.

Tako pripravljeni, smo iz Munchna preko Istambula pristali v vzhodnem delu Turčije, pravzaprav Kurdistanu, mestu Erzurum. To je pred dvema letoma gostilo Univerziado, zaradi česar so zgradili popolnoma nove športne objekte, med njimi tudi  ogromno, moderno curling areno.

Ker nam je turška curling zveza delno krila stroške nastanitve, smo skupaj z ostalimi reprezentancami bivali na smučišču v hotelu Dedeman, na nadmorski višini 2000 metrov. Do arene pa nas je neumorno z rent a Fiat prevažal naš coach Verbinc.

Hotel je bil sicer čudovit, z bazenom in savnami, osebje prijazno, edina slaba stran je bila voda, zaradi katere smo vsi “evropejci” skoraj ves čas bivanja redno obiskovali WC-je. To se je kakšen dan poznalo tudi pri počutju….

Delno vzporedno z našim turnirjem, je potekalo tudi evropsko prvenstvo mešanih parov, med tem reprezentancami pa so bila tudi največja imena evropskega curlinga, ki so nam pokazali marsikaj. Med njim tudi škotska skipinja Eve Muirhead.

 

Prvi dan, po preizkusu ledu, ki je bil pripravljeno res vrhunsko in otvoritvi samega dogodka, smo odigrali prvo tekmo z Belorusijo. Čeprav smo na ogrevanju metali v piko, smo na sami tekmi odigrali res slabo, za nameček pa še Belorusi niso zgrešili niti enega kamna.

Drugi dan Luksemburg. Tokrat nismo dopustili, da bi se nam ponovila zgodba od lani, ko smo po visokem vodstvu »fasal« šestico. Tekmo smo kljub ne ravno briljantni igri lepo pripeljali do konca.

Tretji dan, zjutraj Hrvaška. V naši ekipi je nastopil tudi coach Verbinc. Igra zopet ni bila najboljša in bratje Hrvatje so nas pač premagal. Popoldne tekma z domačini Turki, ki so baje imeli 60 dni priprav pred tem prvenstvom. No, proti njim pa smo pokazali, da vseeno nekaj znamo, in dva enda pred koncem smo bili še skupaj. Nato pa dva kamna za las – to je curling in smo fasal 5-ko.

Četrti dan, zjutraj Islandija. Niti nismo bili slabi, ampak islandski skip je imel dan in nas pokopal. Popoldan stari znanci Romuni. Po kontrolirani igri se nam je uspelo revanžirati za prejšnje leto in s tem doseči drugo zmago v rednem delu.

Peti dan. Ker so pravila taka, da če imata ekipi, ki kandidirata za med prve štiri enako točk, se odigra tie break tekma. Tako smo se še enkrat udarili z Islandci, katere smo po slabšem začetku in obljubi Verbinca, da če zmagamo, bo celo leto za namizje na računalniku imel logo jeseniškega curling kluba, uprizorili zares čudovito igro in se oddolžili Islandcem za prvo tekmo.

Popoldan je sledila tekma za finale, oziroma bronasto medaljo. Tokrat z Belorusi, ki so nam v prvi tekmi s svojo natančnostjo pokazali prvine curlinga. Vedeti moramo, da imajo v Minsku 2 leti že pravo curling areno, s tem športom pa se ukvarjajo 15 let. No, nismo se predali. Po receptu Domna, da imamo cilj dobiti medaljo na EP, nato pa ( na vrhuncu) zaključiti kariero in odpreti lokal, smo v klasičnem modelskem slogu s slabšim začetkom in napetim koncem, ko smo v zadnjem endu ukradli dve točki, slavili našo, do zdaj največjo zmago.

Šesti dan. Tekma za uvrstitev v B skupino. Ker curling zveza nima denarja, mi pa ne dopusta, smo na tekmo pristopili povsem sproščeno, kar pa pri Hrvatih ni bilo videti. No naša igra je bila toplo – hladna in na koncu so Hrvati zmagali zasluženo. Čestitam!

Popoldan je sledila še svečana razglasitev, veselje kakor da bi dobili zlato!

Ker smo se že prej zmenili, smo nato odšli do brivca na klasično britje, do konca finala se pač nismo brili…

Poseben dogodek za nas pa je bil na koncu sprejem pr Čop, ki so ga pripravili naši in ljubljanski curlaši. Še enkrat hvala vsem; neprecenljivo!!

Rezultati:

Slovenija : Belorusija  1 : 13
Slovenija : Luksemburg  9 :  3
Slovenija : Hrvaška  1 :  9
Slovenija : Turčija  5 :  11
Slovenija : Islandija  6 :  12
Slovenija : Romunija  8  :  7
Slovenija : Islandija - za 4.mesto  7  :  6
Slovenija : Belorusija - polfinale  6  :  5
Slovenija : Hrvaška - za 2.mesto  2  :  9 

Lestvica:

1. TUR 2. CRO 3. SLO 4. BLR 5. ISL 6. LUX 7. ROM