preload preload preload preload

O curlingu

Curling je šport, ki bi ga najlažje primerjali z balinanjem na ledu, z dodatkom gospodinjskega opravila – pometanjem.

Domovina tega petsto let starega in zelo zanimivega športa, od koder še vedno izhaja edini pravi granit za izdelavo curling kamnov je Škotska. Najbolj priljubljen pa je v Kanadi, ZDA, Veliki Britaniji, Švici in v skandinavskih državah. Te tvorijo tudi svetovni vrh tekmovalnega curlinga.

Curling je bil prvič na olimpijadi že leta 1924, v novejšem času je na zimskih olimpijskih igrah prisoten od leta 1998 ko so bile olimpijske igre v Naganu. Od leta 2006 je curling na invalidskih vozičkih tudi eden bolj popularnih paraolimpijskih športov.

Leta 2010 je ta šport zaživel tudi v Sloveniji, ko so bili ustanovljeni prvi štirje klubi Curling klubi ( Zalog, Ljubljana , Ruše in Jesenice ), ki so tudi člani Curling zveze Slovenije, le ta pa je članica Evropske in Svetovne curling zveze.

KJE IN KAKO GA IGRAMO

Igrišče za curling je 44,5 m dolga in 4,3 m široka, povsem ravna ledena ploskev. Sama površina ledu je poškropljena z vodo, tako, da na površini nastanejo zmrznjene kapljice imenovane PEBBLE. Te zmrznjene kapljice omogočajo kamnom hitrejše drsenje.

Kamen igralec ob izmetu zarotira, tako da se le ta rahlo vrti okoli svoje osi. Zaradi rotacije kamna, ta v zadnji tretjini svoje poti – ko zgublja hitrost, začne zavijati v smer v katero se vrti. Na povprečnem ledu tako naredi približno 1 meter odklona glede na merjeno točko.

Na obeh straneh igrišča je narisana tarča – hiša (HAUSE), z obroči modre, rdeče in bele barve, z zunanjim premerom 3,66 m. Srednji krog (TEE ) ima funkcijo balinčka pri balinanju. Na robovih igrišča pa je pritrjen odrivni blok ( HACK ) , s katerega se igralec pred izmetom odrine.

Osnovna oprema za igranje curlinga:

– kamen

20 kilogramov težak okrogel kamen, narejen iz škotskega granita, na katerega je pritrjen ročaj; za igro je potrebnih 2 x po 8 kamnov ( dveh različnih barv ).

– dva različna čevlja


Na odrivni nogi je na čevlju podplat iz mehke gume, ki omogoča močan oprijem na ledu (GRIPPER), na drugi nogi pa je na čevlju pritrjen teflonski podplat, ki omogoča drsenje po ledeni ploskvi (SLIDER).

– metla, s katero igralec čisti led


Včasih so bile to skoraj povsem običajne sirkove metle, danes pa so to metle s karbonskimi ali plastičnimi ročaji, na glavi metle ima ščetine (največkrat iz konjske žime), vedno bolj pa so v uporabi metle z glavo oblečeno s sintetično tkanino.

Potek igre

Curling igrata dve moštvi s po štirimi igralci. Ekipe kamne mečejo izmenično. Igralci v posamezni ekipi mečejo v enakem vrstnem redu celotno tekmo. Ekipo sestavljajo štirje igralci: prvi (LEAD), drugi, tretji in kapetan (SKIP), ki meče kot zadnji. Vsak izmed igralcev vrže po dva kamna v vsaki igri (END-u), tako vsaka ekipa opravi po osem metov. Tekma navadno šteje osem, na večjih tekmovanjih pa deset iger.

Osnovno pravilo, ki velja pri curlingu pa je FAIR PLAY. Če narediš napako, moraš biti prvi, ki to priznaš!

Met je delo celotne ekipe. Skip stoji v tarči in z metlo nakaže, kam naj igralec, ki meče cilja in kam mora zadeti, ter kako močno mora vreči kamen. Pri tem mora všteti kako bo kamen na svoji poti zavil.

Metalec stopi na odrivni blok (HACK ), nameri na točko, katero mu je pokazal skip, nato pa se iz počepa odrine iz bloka, ter s kamnom pred seboj drsi v želeno smer. Pri tem za boljše ravnotežje v nasprotni roki drži metlo. S kamnom lahko drsi največ do t.i. HUG-line – črte, ki je približno 10 metrov oddaljena od odrivnega bloka, pred to črto mora kamen spustiti. Preden kamen spusti, ga narahlo zarotira v želeno smer.

Zatem prideta na vrsto igralca z metlama (SWEEPER-ja). Glede na ocenjeno jakost, lahko z pometanjem pred kamnom podaljšata pot kamna tudi do 5 metrov. Še bolj pomembna naloga pa je, da z močnim pometanjem pred kamnom dosežeta, da kamen ne zavije zaradi svoje rotacije.

Celoten met kontrolirata skip in igralec, ki je vrgel kamen, ki glede na smer drsečega kamna usmerjata (največkrat vpijeta) pometačema naj pometata oziroma naj nehata pometati. Če gre torej kamen direktno proti želeni smeri, morata pometača močno pometati, da kamen ne bo zavil.

Osnovni meti so:

– bližanje (DRAW)

– zbijanje (TAKE OUT); lahko izbijamo en kamen, lahko tudi dva ali več na enkrat

– postavljanje ščitnega kamna (GUARD); ko postavimo svoj kamen 1 meter ali več pred svoj kamen, katerega imamo postavljenega v tarči in ga s tem zaščitimo pred zbijanjem

več na: http://www.curlingbasics.com/

Če kamen ne doseže predzadnje črte HUG-line ali preseže zadnjo črto, je odstranjen iz igre.

Cilj igre je izbiti nasprotnikove kamne in postaviti lastne čim bližje centru tarče.

Ko je vsaka ekipa izvedla po osem metov se določijo točke. Ekipa s kamnom najbližjim centru tarče prejme toliko točk, kolikor kamnov ima bližjih od najbližjega nasprotnikovega kamna. Štejejo samo kamni, ki so v tarči.

Ekipa, ki zgubi igro ima pravico do zadnjega meta ( HAMMER ) v naslednji igri. Zadnji met je namreč precejšnja prednost; ekipa ki ima zadnji met, navadno tudi vodi igro s svojo taktiko. Zmagovalec tekme je ekipa, ki po vseh zaključenih igrah (ENDIH) osvoji večje skupno število točk.

Curling je tako igra ki zahteva tehnično znanje, fizično in psihično pripravljenost (tekma traja navadno 2 uri) ter obvladanje taktike igre.

V tekmovalnem smislu poznamo moške, ženske in mešane (2 ženski in 2moška) ekipe, poleg tega imajo svoja tekmovanja mladinske in seniorske ekipe. V svojem rangu tekmujejo tudi ekipe na invalidskih vozičkih.

Poleg raznih uradnih prvenstev, pa se povsod po svetu organizirajo odprti turnirji, t.i BONSPIEL, kjer lahko sodeluje vsaka ekipa, ki se prijavi, pri tem je sestava ekip brez omejitev. Tu pa spoznaš, kaj pomeni logo »Curling je način življenja«.

———————————————————————————————————————————————–

CURLING – ABC…