preload preload preload preload

Odprto pismo CKJ

Spoštovani!

Curling klub Jesenice deluje le tri leta. V zgolj treh letih pa smo uspeli kar dvakrat postati državni prvaki v moški ter enkrat v ženski kategoriji ter dvakrat podprvaki v ženski kategoriji. Naša moška ekipa – Modeli se je kot slovenska reprezentanca udeležila dveh evropskih prvenstev C skupine, lani na Danskem in letos v Turčiji. Lahko vas seznanimo, da je na zadnjem evropskem prvenstvu, ki je potekalo teden dni nazaj v Turčiji, dosegla zgodovinski uspeh. Osvojila je tretje mesto in bronasto medaljo. Le kanček sreče več in Slovenija bi postala članica B kakovostne skupine evropskega curlinga. In to le v treh letih delovanja! Izjemen uspeh, ki nam ga z občudovanjem priznavajo tudi drugi.

Curling klub je ponosen naslednik bogate zgodovine lednih športov na Jesenicah. Še posebej smo ponosni na kegljače na ledu, ki so utirali pot nedrsalnim športom. Da to tradicijo nadaljujemo pa smo morali izpolniti določene pogoje. Za svoje delovanje smo morali nabaviti veliko dokaj drage opreme, ki jo še vedno odplačujemo. Veliko truda smo vložili tudi v promocijo športa, organizirali smo dan odprtih vrat, 12 ur nočnega curlinga, team-building dogodke ipd. Na podlagi teh aktivnosti nam je v klub privabiti skoraj 30 članov in članic, v zadnji sezoni pa tudi otroke. Obetaven začetek.

Osnovni predpogoj za delovanje kluba pa je seveda ledena ploskev. Izgradnja lastne, četudi montažne dvorane je zaradi veliki stroškov zgolj pobožna želja. Zato smo »življenjsko« vezani na ledeno ploskev v Dvorani Podmežakla. Ob izjemno dobrem sodelovanju z Zavodom za šport in upravniki dvorane nam je bila ledena ploskev vse do letošnje sezone zagotovljena.

Zaradi znanih in večkrat predstavljenih vzrokov ledena ploskev v dvorani Podmežakla še ni pripravljena. Članstvu smo razloge pojasnili in jih pozvali k strpnosti. Težavo za silo rešujemo z občasnimi najemi igrišč v Zalogu (v Kranju in na Bledu so igrišča močno zasedena), v Kitzbühlu ter Bratislavi. Vendar pa potrpežljivost hitro popušča, tudi na račun velikih stroškov.

Obvestiti vas moram, da je zaradi nenehnega prestavljanja termina priprave ledene ploskve, nekaj članov že prenehalo z aktivnim sodelovanjem, nekateri drugi pa so že tudi javno napovedali izstop iz kluba. Ali si lahko predstavljate občutek, ko ti klub razpada dobesedno pred nosom in to po vseh teh letih truda pridobivanja igralcev, opreme, promocije ….? Si predstavljate občutek, ko s težavo nabavljena in še vedno neplačana oprema za igranje sameva, ko želja po igranju tega, komaj zagnanega športa med članstvom ugaša…? Verjemite mi, občutek ni prijeten.

Zaradi izpada ledene ploskve so bili brez treningov in priprav za EP v Turčiji tudi člani že omenjene slovenske reprezentance – moška ekipa CK Jesenice. Slednji so na svoje stroške odpotovali v Kitzbühel ter Bratislavo, da so pred prvenstvom za silo okusili led in opravili nekaj treningov. V Turčiji so se soočili z ekipami, ki imajo preko celega leta na voljo profesionalne dvorane in trenerje ter optimalne pogoje za vadbo. Večino od njih so tudi premagali in s tretjim mestom ostali tik pred vrati B skupine. Si predstavljate njihov rezultat, če bi jim zgolj omogočili redne treninge v dvorani Podmežakla?

Zadevo pa dodatno poslabšuje še pomanjkanje pravih informacij. Pojavljajo se takšne in drugačne govorice o začetku izdelave ledu, določene informacije razberemo iz medijev, spet druge iz odgovorov Občine temu ali onemu. Roki in obljube se nenehno spreminjajo, od septembra, do konec oktobra in zadnje do novembra ali vsaj do konca leta. To je nedopustno.

Spoštovani,

Prepričani smo, da si uporabniki ledene ploskve v dvorani Podmežakla zaslužimo jasno in nedvoumno informacijo kako bo z uporabo ledene ploskve v letošnji zimski sezoni. Nismo namreč le najemniki dvorane in plačniki, smo tudi tisti, ki soustvarjajo jeseniški šport in nadaljujejo bogato zgodovino lednih športov v tem železarskem kraju.

Zato v najkrajšem možnem času pričakujemo jasno informacijo o letošnji zimski sezoni ter o možnostih čimprejšnje izdelave ledene ploskve. Prav tako pričakujemo, da nas boste v primeru nadaljnjih zapletov pri obnovi dvorane, seznanili o morebitnih alternativnih rešitvah. To je najmanj, kar si zaslužimo.

S spoštovanjem

Robert Susanj – predsednik CKJ