preload preload preload preload

MLADINSKI REPREZENTANCI V CURLINGU POTUJETA NA SVETOVNO PRVENSTVO NA FINSKO

mladinski reprezentanci Lohja

Med 3.1.2016 in 10.1.2016 bo v Lohji na Finskem potekalo Svetovno prvenstvo B skupine v curlingu. Slovenijo bosta na prvenstvu zastopali moška in ženska mladinska ekipa Curling kluba Jesenice v sestavi: dekleta – Nika Černe, Patricija Černe, Ana Smolej, Nika Svetina in Freia Verbinc (CK Zalog) ter fantje – Štefan Sever, Aljaž Stopar, Noel Gregori, Luka Prezelj in Bine Sever.

Svetovno mladinsko prvenstvo se letos ponovno po letu 2004 deli na skupini A in B. Od leta 2005 do lani je bilo namreč mladinsko SP ena skupina, ki je štela po 10 ekip v obeh kategorijah. Elitni sedmerici svetovnega curlinga so se na prvenstvu pridružili še prvaki ameriškega izziva med ZDA in Brazilijo, prvaki Pacifika in Oceanije ter zmagovalci evropskega izziva.
V skupini B v Lohji bo januarja 24 moških in 21 ženskih reprezentanc razdeljenih v tri podskupine po 8 oziroma 7 moštev.

Pri fantih je Slovenija v izredno močni skupini z Avstrijo, Dansko, Anglijo, Španijo, Finsko, Estonijo in Rusijo. Slednji sta marca letos igrali tudi v elitni skupini na prvenstvu v Estoniji. Slovenci so v isti zasedbi lani že nastopili na evropskem izzivu v Pragi in z eno zmago (proti Madžarski v predtekmovanju) osvojili končno 18. mesto.
Slovenija je v moški konkurenci na evropskem izzivu nastopila štirikrat v letih 2012-2015.

Pri dekletih so nasprotnice naših reprezentance Avstrije, Italije, Danske, Madžarske ter Anglije in Češke, ki sta letos prav tako že nastopili na marčevskem mladinskem svetovnem prvenstvu v Estoniji. Slovenke v tej zasedbi na mladinskih evropskih ali svetovnih prvenstvih nastopajo prvič. Reprezentanca Slovenije je sicer na zadnjem evropskem izzivu osvojila 11. mesto.
Slovenke so na evropskem izzivu nastopile trikrat, prvič leta 2013 v Pragi.

Predstavitev obeh reprezentanc javnosti je potekala v torek 22.12.2016 v športni dvorani na Jesenicah. Igralke in igralci so povedali da se zavzeto in vztrajno pripravljajo. Predvsem si želijo nabrati čim več izkušenj, obenem pa presenetiti tudi kakšno favorizirano ekipo. Pogoji v katerih trenirajo namreč niso niti malo podobnim tistim, ki razpolagajo z dvoranami za curling in profesionalnimi trenerji. Vseeno se na prvenstvo odpravljajo nadvse optimistični in komaj čakajo odhod.

Srečno pot jim je zaželel tudi gost predstavitve, olimpijec, uspešen smučarski skakalec in sedaj trener ruske skakalne reprezentance Matjaž Zupan. Z njimi je delil nekaj lastnih izkušenj iz velikih tekmovanj, povedal je da se obremenjevanje z rezultatom velikokrat negativno vpliva na končen uspeh. Pohvalil jih je za neverjetno prizadevnost in zavzetost pri treningih. Verjame, da se bodo vrnili polni pozitivnih vtisov in z dobrim rezultatom.

Uvrstitve slovenskih mladincev in mladink na evropskih izzivih (v oklepaju država gostiteljica):
2012 (Danska) fantje 13. mesto
2013 (Češka) fantje 7. mesto dekleta 10. mesto
2014 (Finska) fantje 14. mesto dekleta 12. mesto
2015 (Češka) fantje 18. mesto dekleta 11. mesto