Izbor za slovensko državno reprezentanco 2015

V petek, 7. marca, smo se člani treh jeseniških ekip odpravili v Bratislavo, kjer je potekalo izbor ekipe, ki bo zastopala barve Slovenije na letošnjem evropskem prvenstvu C skupine v švicarskem Champeriju. Na pot smo se odpravili z osebnim avtomobilom, mlajše člane pa je v Bratislavo z kombijem peljala mentorica Eva Sever. V soboto so se nam pridružili še člani ekipe Modeli, ki so s svojim tekmami začeli šele v sobotnih popoldanskih urah.

Barve jeseniškega curling kluba so zastopale štiri ekipe. Pri moških so tekmovali Modeli (Donoša, Zalokar, M. Prezelj, Z. Sever), Mamuti (L. Prezelj, Gregori, A. Stopar, Š. Sever) ter novopečena ekipa Krucifiks (Arh, B. Omerzel, Šmuc, Resman). Pri ženskah pa so ponos Jesenic branile članice ekipe Zetor (Hatič, Smolej, Šebat, P. Černe, E. Sever).

Ker sta bili za izbor ženske državne curling reprezentance za leto 2015/2016 prijavljeni samo dve ekipi sta slednji igrali na dve dobljeni zmagi. Jeseniška ekipa Zetor je igrala proti Ledenim kockam in prvo tekmo, po zadnjem kamnu, izgubila s 6:7. Vendar pa slednje ni oviralo deklet v nadaljevanju, saj so se z vsemi svojimi močmi borile tudi v drugem medsebojnem dvoboju. Ponovno smo si ostali člani lahko pogledali zelo napeto tekmo, kjer zastopnice Jesenic niso pustile dihati svojim nasprotnicam. Tako je sledila borba za vsak kamen. Drugi dvoboj je prav tako kot prvega odločil zadnji met kamna. Z nekoliko smole so dekleta izgubile s 5:7

Tako napetega in izenačenega tekmovanja za izbor državne reprezentance še ni bilo. Vse ekipe so v začetnem delu tekmovanja nanizale po eno zmago, tako da je o nadaljevanju ekip odločal LSD. Ekipi Mamutov in Krucifiksa sta vsaka v svoji skupini zasedli zadnje mesto, zato sta izpadli iz nadaljevanja tekmovanja, ki je potekalo v nedeljo. Prav tako je o zmagovalcu oziroma poražencu posameznih dvobojev največkrat odločal prav zadnji vrženi kamen.

Pri moških je tekmovanje potekalo nekoliko drugače. Na tekmovanje se je prijavilo skupno 6 ekip. Ekipe so bile razvrščene v dve skupini. V prvem delu tekmovanja se je igralo za položaj v skupini, saj je zadnje uvrščena ekipa izpadla iz nadaljevanja tekmovanja. Kot se je izkazalo na koncu je velik pomen pri uvrstitvi v skupini imelo metanje LSD-ja, saj je slednji praktično odločal o nadaljevanju tekmovanja. Prav vse moške ekipe so namreč v prvem delu nanizale po eno zmago in po en poraz. V skupini A so tako po prvem delu tekmovanja in zgolj na podlagi LSD-ja zasedli prvo mesto Modeli, drugi so bili  Bojsi in tretji Mamuti. V drugi skupini je prvo mesto pripadalo ekipi Pingvinov, drugi so bili Butnskala, tretje mesto pa je zasedla ekipa Krucifiks.

Po močnem motivacijskem pismu predsednika kluba je ekipa Krucifiks v prvem delu tekmovanja premagala ekipo Pingvinov s 5:4. Tekmo je odločil zadnji kamen. V drugem delu jeseniški ekipi ni šlo najboljše, posledično pa je ekipa izgubila proti ekipi Butnskala, vendar samo za točko. O nadaljevanju tekmovanja ekipe Krucifiks je odločal LSD, po katerem pa so bili zadnji v skupini. Zato se je ekipa poslovila od nadaljevanja tekmovanja, ki je potekalo v nedeljo.

Podobno zgodbo smo lahko spremljali pri ekipi Mamutov. Ekipa je najprej doživela poraz proti ekipi Bojsov. Vendar pa poraz ni bistveno vplival na koncentracijo naših mladincev, ki so v drugi tekmi dobesedno nadigrali jeseniško ekipo Modelov. O nadaljevanju tekmovanja je zopet odločal povprečni rezultat treh najboljše vrženih LSD-jev. Na podlagi slednjega so Mamuti zasedli tretje mesto v skupini, kar pa je pomenilo, da so se morali posloviti od nadaljevanja tekmovanja.

Modeli so svojo prvo tekmo izgubili proti Mamutom. V nadaljevanju so premagali Bojse in si s tem zagotovili možnost za nadaljevanje tekmovanja. V eliminacijah so premagali ekipo Pingvinov in si s tem zagotovili finale.

V nedeljo zjutraj smo se, po jutranji kavi in zajtrku, predstavniki ekip Zetorja, Mamutov in Krucifiksa odpeljali v Bratislavo, kjer smo naredili kratek ogled mesta. Sama ekskurzija je potekala pod vodstvom našega vodiča Mateja Šmuca – Grete. Med drugim smo si ogledali mestni trg in se povzpeli na grad. Vodič nam je tekom ekskurzije podal nemalo koristnih informacij o znamenitih točkah in lokalnih posebnostih. Vse to kaže na dejstvo, da jeseniški curling klub ne predstavlja samo resnost in trdo delo, temveč dajemo poudarek tudi na druženju ter konec koncev na izobraževanju tako mladine kot tudi starejših predstavnikov.

Čeprav smo imeli predstavniki ekip možnost, da bi se odpravili proti domu slednjega niso storili. Ker v jeseniškem klubu igra pomembno vlogo tudi kolegijalnost med vsemi člani, smo se odločili, da bomo s svojo prisotnostjo v finalu, kjer sta se pomerili ekipi Modelov in Bojsov, pokazali ljubljanskim ekipam kaj pomeni podpora lastni ekipi. Tako smo bili edini podporniki Modelov, Bojsi pa slednje podpore članov niso ravno uživali, saj ni bilo niti enega navijača ljubljanske ekipe.

Finale je bilo razburljivo vse do konca. Napetost je bilo čutiti tako na ledu, kot tudi na strani navijačev. Navijači smo se dobesedno tepli za stole, ki so imeli najboljše pozicije za občudovanje igre. Modeli so po prvih štirih odigranih endih zgubljali s 1:5. Slednji so se do sedmega enda pobrali in izenačili z Bojsi na 5:5. Tako je o ekipi, ki bo zastopala barve Slovenije odločal zadnji end oziroma konkretneje zadnji kamen. Bojsi so imeli pred zadnjim kamnom čisto pri sredini postavljena dva kamna, zato je Zvone imel na izbiro podaljševanje svojega kamna ali možnost hit and roll-a. Z vice-skipom Mažijem sta se odločila za zadnjo možnost. Kamen je vse do konca zgledal lep, vendar se je odbil pod rahlo napačnim kotom in zgrešil svojo ciljno destinacijo. Tako so Bojsi v zadnjem endu nanizali dve točki in s tem postali ekipa, ki bo letos zastopala Slovenijo v skupini C.

(G. Arh)

Leave a Comment